Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 612

Türk Eğitim Sistemi

Türk Eğitim Sistemi üç aşamalıdır.

1- Okul Öncesi Eğitim

Türkiye’de çocuklar zorunlu olamayan okul öncesi eğitime katılabilirler. Özel ve devlet okul öncesi okulları mevcuttur.

2- İlk ve Orta Öğretim

Çocuklar için zorunlu olan eğitim ilköğretim ile 5.5 yaşında başlar ve ilkokul(4 yıl) ortaokul (4 yıl) sürer. Zorunlu ilköğretim eğitiminden sonra öğrenciler farklı okullara yerleştirilmek için merkezi bir sınava girerler. Orta öğretim de 4 yıl sürer ve  Genel Liseler ve Endüstri Meslek liseleri olarak 2 kategoriye ayrılır. Devlet ve özel olan ilköğretim ve ortaöğretim kurumları vardır.

3- Yükseköğretim

 

Türkiye’de yüksek öğrenim sistemi YÖK tarafından yönetilir. YÖK özerk bir kuruluştur ve planlama, koordinasyon ve yükseköğrenim yönetimini yüksek öğretim yasalarına ve anayasaya göre yönetmekle mükelleftir. Üniversiteler kendi akademik takvimlerini oluştururlar, ve akademik yıl genelde Eylül’de başlar ve Haziran’da biter. Kış ve yaz tatilleri vardır. Bazı üniversitelerde yaz okulları da vardır.

Türk üniversitelerinin sunduğu imkanlar

* Ön lisans programları
Lisans programları
Yüksek Lisans programları
* Doktora sonrası programlar  

Ön lisans programları:
Ön lisans programları  2 yıl sürer. Ön lisans mezunları merkezi bir sınava girmeden ön lisans diplomasını alabilirler.

Lisans programları:
Lisans programları genellikle 4 yıllıktır. Tıp gibi bazı özel programlar 6 yıl ve daha fazla sürebilir.

Yüksek Lisans programları:
Türkiye’deki Yüksek lisans  programları çok çeşitlidir. Tezli yüksek lisans genelde 2 yıl, tezsiz olan yüksek lisans ise 1.5 yıl sürer. Doktora programları yaklaşık 4 yıl sürer.

Doktora sonrası programlar:
Türkiye’de doktora sonrası programları da mevcuttur ve süresi programa ve üniversitelere göre değişebilir.

Türk Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ): 

Türk Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi: Türk Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi, Avrupa Yüksek Öğretim Alanı için QF ve hayat boyu öğrenme EQF temel alınarak gerçekleştirilmiştir ve YÖK tarafından uyarlanmıştır. Bu çerçeve ulusal münferit yeterlik çerçevesinin bir parçası olarak geliştirilmiştir. Süregelen ulusal seviyedeki tüm eğitimi kapsayan 8 seviyeden oluşmaktadır ve yüksek öğretim seviyesi 5 ve 8 arasında yer almaktadır.