Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2021

Gösterim: 3315

Üniversitemizden Özbekistan’ın Önde Gelen Üniversitelerine İş Birliği Ziyaretleri

 

Üniversitemizin uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda uluslararası saygınlığa sahip üniversiteler ile iş birliği ve ortak çalışma programları yürüten Üniversitemiz, bu kapsamda Özbekistan’a bir ziyaret programı gerçekleştirdi. Program kapsamında Üniversitemiz heyeti öncelikle Ali Şir Nevai Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesinin akademik yıl açılış programına katıldı. Programda konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Üniversiteler, sadece devlete memur, iş piyasalarına eleman yetiştiren kurumlar değildir. Bu, üniversitelerin fonksiyonlarından yalnızca biridir. Üniversiteler, bir yandan öğretim faaliyetleri ile insanı bilimsel bilgilerle donatır, teçhiz eder, bir yandan da eğitim faaliyetleri ile iyi ve doğru insan, erdemli insan olmanın sırlarını öğretir. Fakat günümüzde dünya üniversitelerinde bu ikinci fonksiyonun büyük bir zaafa uğradığı gözlenmektedir. Bu zaafı giderecek maya da bu topraklardadır, bu toprakların büyük insanlarındadır. İçinde bulunduğumuz Ali Şir Nevai Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi, adında da gizli olan bir anlamla bu toprakların kültürüne, tarihine, sanatına ve düşüncesine vurgu yapıyor. Çünkü Ali Şir Nevai, hem bir devlet ve kültür adamı, hem şair, hem de düşünürdür. Bunun ötesinde üniversitenin eğitiminin sadece Özbek Dili ve Edebiyatına hasredilmiş olması da son derece yerindedir ve takdire şayandır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak uluslararası boyutta üniversiteler arası iş birliklerinin öneminin farkındayız. Bu bilinç ve farkındalık doğrultusunda farklı ülkelerden çok sayıda üniversite ile uluslararası çapta iş birliği protokolleri gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu ziyaretimizde Özbekistan’ın güzide üniversitelerinden biri olan Ali Şir Nevai Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi ile de yeni bir iş birliği protokolü imzalamış olacağız. İmzalayacağımız protokolün karşılıklı olarak büyük faydalar sağlayacağına gönülden inanıyorum.” diyerek uluslararasılaşmanın ve ata yurdu Özbekistan’da eğitim faaliyetleri yürütmenin öneminden bahsetti. 
Açılış konuşmasından sonra protokol imza törenine geçildi. Protokolü Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir imzalarken, Ali Şir Nevai Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi adına da Rektör Prof. Dr. Shuhrat Sirojiddinov imzaladı. 
Ali Şir Nevai Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi programından sonra Taşkent Doğu Araştırmaları Üniversitesine ziyarette bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir,  Üniversitemize Özbekistan’da duyulan büyük teveccühü memnuniyetle karşıladığını belirterek aktif iş birlikleri yürütmenin ve öğrenci-personel hareketlilikleri konularında ortak çalışmalar yapmanın her iki devlet ve üniversiteler arasındaki ilişkilere olan faydasına değindi. 
Üniversitemiz heyeti tarafından, ayrıca Özbekistan’da Türkçe öğrenen üniversite öğrencilerine yönelik Taşkent Büyükelçiliğimize bağlı Taşkent Türk Okulu’nda BANÜ-TÖMER Türkçe yeterlilik sınavı gerçekleştirildi.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan ve Özbekistan’ın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan  Ali Şir Nevai Taşkent Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi ile yapılan anlaşmanın üniversitemize, ülkemize, bilim dünyasına ve Türkiye-Özbekistan ilişkilerine katkı sunmasını temenni ediyoruz.


Fotoğraflar