Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2024
Gösterim: 385
BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Önlisans ve Lisans programlarına yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde Önlisans ve Lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen ve yurt dışından kabul edilecek öğrenci kontenjanları dâhilinde başvuru yapacak adaylara uygulanacak hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge, 11.04.2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6287 sayılı Kanunun 14/f maddesi ve Yükseköğretim Genel Kurulunun Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen,
a) BANÜ-TÖMER: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Birim: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesine bağlı tüm fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,
c) Daire Başkanlığı: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,
ç) Diğer Sınavlar: Bu listede olmayan, Senato tarafından kabul edilecek diğer sınavları,
d) KKTC: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni,
e) Rektörlük: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğünü,
f) Senato: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Senatosunu,
g) TR-YÖS: Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavını,
ğ) Uluslararası Öğrenciler: Madde 6- b bendi dışındaki öğrencileri,
h) Uluslararası Öğrenci Ofisi: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Bağlı Lisansüstü ve Yabancı Uyruklu Öğrenciler Şube Müdürlüğünü,
ı) Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesini,
i) Yönetim Kurulu: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulunu, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar
Kontenjanlar
MADDE 5- (1) Üniversitenin Önlisans ve Lisans programlarına yurtdışından kabul edilecek öğrenci kontenjanı, ilgili birim kurulu önerisi ile Senato tarafından belirlenir ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayına sunulur.
(2) Programlara başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde, dolmayan ve başvuru olmayan kontenjanlar (Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık programları dışındaki) diğer program kontenjanlarına Senato kararı ile aktarılabilir.
(3) Kontenjanlara başvuru olmaması ve/veya yerleşen adayların kayıt olmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme ile öğrenci alımına Senato tarafından karar verilir.
Başvuru ve tercih
MADDE 6- (1) Başvuracak adaylar:
a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
1) Yabancı uyruklu olanların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç),
2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile, Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla),
4) TC uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
5) (Değişik: 21/08/2024-2024/10) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların veya KKTC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanların,başvuruları kabul edilir.
b) Adaylardan;
1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,
2) (Değişik: 21/08/2024-2024/10) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar veya KKTC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç),
3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç),
4) (Değişik: 21/08/2024-2024/10) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar veya KKTC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların,
6) Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve T.C. vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç), başvuruları kabul edilmez.
Yetki
MADDE 7- (1) Daire Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Öğrenci Ofisi, Yurt dışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde Üniversiteyi seçmelerine imkân sağlamak üzere Türkiye’yi ve Üniversiteyi tanıtıcı doküman ve katalog hazırlar ve yurtdışı eğitim fuarlarına katılır.
(2) Üniversite kontenjanlarına yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi, Yurt Dışından Öğrenci Kabulü, Değerlendirme ve Yerleştirme Komisyonunun yetkisindedir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak, yerleştirme için kabul edilmeyi gerektirmez.
(3) Adaylar, Senato kararına göre ilan edilen kontenjanlardan başvurma hakkı bulunduğu ve sıralamasını da belirttiği en fazla 3 (üç) adet tercih yapabilir. Başvuru tarihleri ve koşulları Üniversite web sitesinde ilan edilir.
Değerlendirme ve yerleştirme
MADDE 8- (1) Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Kontenjanına başvuran adayların değerlendirilmesi, kabulü ve yerleştirme işlemleri Rektör tarafından oluşturulan “Yurt Dışından Öğrenci Kabulü, Değerlendirme ve Yerleştirme Komisyonu” tarafından yapılır.
(2) Değerlendirme ve kontenjanlara yerleştirme; Üniversitenin yurtdışından öğrenci kontenjanına yerleştirme işlemlerinde kullanılacak sınavlar Senato kararı ile belirlenir. Senato kararı ile belirlenen eşdeğer sınavlardan birine girmiş ve istenen asgari puanı sağlamış olmak kaydıyla; Üniversitenin yurtdışından öğrenci kontenjanına yerleştirme işleminde değerlendirme, toplam 100 puan üzerinden Senato tarafından belirlenen öncelik sıralamasına göre yapılır.
(3) Adaylar, tercih sıralamaları dikkate alınarak bölüm ve programlara yerleştirilir.
(4) Yerleştirilen adaylara Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından e-posta ve/veya çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla kabul mektubu gönderilerek, ilgili öğrencinin kayda gelip gelmeyeceğini beyan etmesi istenir.
(5) Kesin kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde Daire Başkanlığında bulunan Uluslararası Öğrenci Ofisi’ne başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.
(6) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuran adayların yukarıda belirtilen genel koşullara ilave olarak Özel Yetenek Sınavından da başarılı olmaları gerekir. Adaylar, yapılan sınav sonuçlarına göre değerlendirilerek kayıtları ilgili birimler tarafından yapılır.
(7) Adayların, başvuru, yerleştirme ve kayıt sürecinde; tahrif edilmiş, sahte, eksik ve yanlış belge veya bilgi girişi/beyanı sonucu kesin kayıtları yapılmış olsa bile, tespit edildiği an işlemleri iptal edilir/kayıtları silinir. Yatırmış oldukları katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilmez. Üniversite bu durumda hukuki ve cezai yollara başvurma hakkını saklı tutar.
(8) Uluslararası öğrenciler aynı akademik yıl içerisinde kayıtlı oldukları üniversiteyi yalnızca bir defaya mahsus olarak değiştirebilirler.
Ücret, maddi güvence ve sağlık sigortası
MADDE 9- (1) Yurtdışından kabul edilecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenen asgari ve azami sınırlar içinde kalmak kaydıyla Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Uluslararası öğrenci kayıt kabul kontenjanı ile kayıt yaptırdıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen uluslararası öğrenciler, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen öğrenim ücretini ödemeye devam eder.
(3) Yurt dışından gelerek kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, Türkiye’deki öğrenim sürelerince giderlerini karşılayabilecek maddi yeterlilikte olduklarını belgelendirmeleri gerekir. Belgelendirilecek miktar, her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(4) İlk defa kayıt yaptıran öğrenciler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılan mer’i mevzuat hükümlerine uymak zorundadırlar.
Sonuçların açıklanması
MADDE 10- (1) Yerleştirme sonuçları, Üniversitenin internet sitesinde ya da öğrenci bilgi sistemi üzerinden ilan edilir. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylara Kabul Mektubu düzenlenir.
Kayıt
MADDE 11- (1) Yapılan değerlendirme sonucu yerleştirilen ve kayıt hakkı kazanan adaylar üniversiteye kesin kaydını yaptırır. Kayıt için başvurunun öğrenim vizesi alınmış pasaport ile yapılması zorunludur. Kayıt olan öğrenciler ile ilgili bilgiler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Eğitim ve öğretim dili
MADDE 12- (1) Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı bulunan veya eğitiminde yabancı dil kullanılan programlara kayıt hakkı kazanmış olan öğrencilerin programın diline göre yabancı dil bilgilerinin seviyesi, yeterlilik ve düzey belirleme sınavıyla belirlenir.
Türkçe yeterlilik düzeyi
MADDE 13– (1) Öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programlarına kabul edilen adayların öğrenimlerine başlayabilmeleri için Türkçe yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir. Türkçe Yeterlilik Sertifikalarının geçerlilik süresi Yunus Emre Enstitülerinin Türkçe Yeterlilik Sınavları da dâhil olmak üzere 2 (iki) yıldır. Ayrıca Kırgızistan Manas Devlet Üniversitesi ve Kazakistan Ahmed Yesevi Üniversitesi ile YÖK protokolü gereğince bu diplomaya sahip olan öğrenciler 2 yıl içerisinde, Önlisans- Lisans programına kayıt yapan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Lisesi diplomasına sahip uluslararası bir öğrenci lise eğitiminin 4 yılını Türkiye’de tamamladığını transkriptle ispatladığı takdirde mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, Ön Lisans - Lisans programına kayıt yapan Maarif Vakfı okulları diplomasına sahip uluslararası bir öğrenci Türkçe dersini lise öğreniminin her yılında alıp, başardığını transkriptle ispatlayarak 2 yıl içerisinde, Önlisans-Lisans ya da yüksek lisans öğrenimini Türkiye’de herhangi bir üniversitede tamamlamış uluslararası öğrenci mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, Lise öğrenimini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nde tamamlayan öğrenciler 2 yıl içerisinde Üniversitemize başvuru yapması halinde Türkçe hazırlık eğitiminden muaf sayılır.
Üniversite tarafından kabul edilen Türkçe yeterlilik düzeyleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
Türkçe Dil Yeterlilik Düzeyi |
Puan Aralıkları |
Açıklama |
C1 |
85-100 |
C1 düzeyi puanı olan adayların Türkçe düzeyi yeterlidir. Öğrencinin önlisans / lisans öğrenimine başlayabileceğini ifade eder. |
B2 |
75-84 |
A1, A2, B1 ve B2 düzeyi puanı olan adayların Türkçe düzeyi yeterli değildir. Öğrencinin bu maddenin üçüncü fıkrasına göre Türkçe seviyesi yeterli düzeye geldikten sonra önlisans / lisans öğrenimine başlayabileceğini ifade eder. |
B1 |
60-74 |
|
A2 |
45-59 |
|
A1 |
25-44 |
(2) Öğrencilerin ibraz edeceği belgeler: BANÜ TÖMER’in verdiği “Türkçe Yeterlilik Belgesi” veya devlet üniversitelerinin Türkçe Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin verdiği ‘‘Türkçe Dil Yeterlilik Belgeleri” veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan ‘‘Türkçe Yeterlik Sınavı’’ (TYS) sonuç belgeleri kabul edilir. Öğrencilerden C1 düzeyine sahip olan adaylar öğrenime başlar.
(3) Türkçe Dil Yeterlik belgesi olmayan ya da Türkçe seviyesi A1, A2, B1 ve B2 olan öğrenciler öğrenime başlayamazlar. Bu öğrenciler, Türkçe hazırlık eğitimi alabilmeleri için bir yıl izinli sayılırlar. Bu süre boyunca öğrenciler Türkçe öğrenmekle yükümlü tutulurlar. Bir yıl sonunda başarılı olamayanlar 1 yıl daha izinli sayılırlar. Verilen süre içerisinde Türkçesini en az C1 düzeyine getiremeyen öğrenciler, kayıtlı bulundukları yükseköğretim kurumundaki öğrenim haklarını kaybederler.
Yabancı dil hazırlık sınıfı
MADDE 14- (1) Tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim verilen programlara kayıt yaptıran öğrencilerden ÖSYM tarafından yapılan merkezî yabancı dil sınavı veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarına ilişkin belgesi bulunanlar, Arapça dili için İlgili birim Dekanlığına, diğer diller için Yabancı Diller Yüksekokul Müdürlüğüne başvurarak yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olabilirler. Yabancı dil belgesi bulunmayan veya yabancı dil belgesi kabul edilmeyen öğrenciler, yabancı dil yeterlik sınavına alınır, bu sınavda başarılı olanlar yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur. Muafiyet şartlarını sağlayamayanlar hakkında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Zorunlu yabancı dil yeterlilik ve düzey belirleme sınavı ve hazırlık sınıfı eğitimi “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılır.
Uluslararası öğrencilerin yükümlülükleri
MADDE-15 (1) Uluslararası öğrenciler;
a) Türk Kanunlarına göre gerekli işlemleri yapmak ve belgeleri almakla (Yabancı Uyruklu Kimlik Numarası vb.),
b) İkamet tezkeresi almakla,
c) Şahsi, medeni ve öğrenim durumlarıyla ilgili değişiklikleri en geç 10 gün içinde Uluslararası Öğrenci Ofisine bildirmekle,
d) İkamet tezkerelerini kaybetmeleri durumunda ilgili makamlara derhal müracaat ederek 10 gün içinde yenisini almakla, yükümlüdürler.
Disiplin İşleri
MADDE 16 (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümleri uyarınca yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Genel hükümler
MADDE 17- (1) Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya herhangi bir eylem veya işlemi ile idareyi yanılttığı tespit edilen adayların başvuruları reddedilir. Bu adayların kayıtları yapılmış ise iptal edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 18- (1) Bu yönergenin kapsamında olduğu halde, hakkında hüküm bulunmayan hususlarda Üniversite Senatosu; ilgili Kanun, Yönetmelik, Yükseköğretim Genel Kurul Kararları, Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esas ve Usuller ve bu Yönerge hükümlerine aykırı düşmemek kaydı ile, uygulamaya ilişkin gerekli düzenlemeler yapabilir.
Yürürlükten Kaldırılan Yönerge
MADDE 19- (1) Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Senatosunun 21.12.2017 tarihli ve 2017/23 sayılı toplantısında kabul edilen ‘Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi’ yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 20- (1) Bu yönerge Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21- (1) Bu Yönerge hükümlerini Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü yürütür.
Yönergenin Kabul Edildiği Senatonun |
|
Tarihi |
Sayısı |
18.07.2024 |
2024/09 |